Calendar
Mar 2024
DLMaMiJVS
     1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Maxime
  • "Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona".
    (Albert Einstein)

  • "Tot ce-i trebuie răului ca să reuşească este ca oamenii buni să nu facă nimic".
    (Edmund Burke)

  • "Rugăciunile încep să fie ascultate atunci când vocea care le rosteşte a pierdut puterea de a răni".

  • "Viaţa nu se măsoară cu numărul de respiraţii pe care le aveţi, ci în momente care îţi taie răsuflarea".
    (Rainer Maria Rilke)

  • Ai răbdare cu toate cele nerezolvate din inima ta Şi încearcă să iubeşti înseşi întrebările ... Nu căuta răspunsurile, ce nu ţi-ar putea fi oferite acum, pentru că n-ai putea să le trăieşti [oricum]. Ideea este, să trăieşti totul. Trăieşte întrebările acum. Poate ulterior, într-o zi departe în viitor, treptat, fără chiar să-ţi dai seama, tu îţi vei trăi drumul către răspuns.

  

Rezerva valutară a României se volatilizează

 

După cum este cunoscut, la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an rezerva valutară sau foreign currency reserves (securities) a Băncii Naţionale a României (BNR) era de 22,7 miliarde de dolari (billion dollars).

    Acest stoc de valută necesar pentru asigurarea stabilităţii cursului valutar al monedei naţionale, respectiv pentru plata datoriilor externe este cu 22,9 % mai mică decât cu un an în urmă, când rezerva valutară a BNR-ului era de 27,9 miliarde de dolari. Fără îndoială, această diminuare a rezervei valutare a BNR este un fenomen deosebit de grav, întrucât anul trecut guvernul de la Bucureşti a contractat împrumuturi în valută (IMF, UE, bănci) de aproape 9 miliarde de euro (EUR billion).

    Comparând intrările de valută (inflow) cu ieşirile de valută (outflow) din România în 2009, rezultă un cash flow-ul (inflow-outflow) negativ de aproape 20 de miliarde de dolari (14,4 miliarde de euro), deşi deficitul contului curent al balanţei de plăţi a scăzut faţă de anul precedent cu 11,1 miliarde de euro, iar datoria externă a crescut cu 6,3 miliarde de euro. Oare de ce?

    Evident, această ”hemoragie” valutară fără precedent istoric reflectă faptul că România nu mai este deloc atractivă pentru investitorii şi consumatorii străini. În contextul actual, un outflow valutar de 20 de miliarde de dolari reprezintă un risc major pentru o ţară în care anul trecut PIB-ul a scăzut cu 7,2 procente, iar numărul salariaţilor a atins un prag critic. Evident, recesiunea de anul trecut din România nu este un fenomen conjunctural.

    Dacă acest fenomen se va repeta cu aceeaşi intensitate şi în acest an, atunci situaţia Românie va deveni disperată, deoarece scăderea sub pragul critic a rezervei valutare ar determina blocarea pieţei valutare şi sistarea plăţilor în contul datoriei externe. Care este, oare, probabilitatea unui asemenea dezastru? În nici un caz neglijabilă, datorită următoarelor riscuri specifice:

  • scăderea populaţiei de la 23,2 milioane în 1989 la 21,4 milioane în prezent;
  • emigraţia continuă a forţei de muncă calificate;
  • diminuarea calităţii învăţământului;
  • densitatea şi calitatea necorespunzătoare a infrastructurii de transport;
  • disproporţia dintre numărul estimat de salariaţi (4 milioane), numărul de şomeri (1 milion) şi numărul de pensionari (5,7 milioane);
  • disproporţia dintre valoarea estimată anuală a pensiilor plătite din fondurile statului (10 miliarde de euro) şi veniturile totale ale statului (37,5 miliarde de euro);
  • ponderea mare a datoriei externe (78,6 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut) în raport cu produsul intern brut (116.6 miliarde de euro în 2009);
  • nivelul ridicat al serviciului datoriei externe (44 de miliarde de euro în 2009);
  • nivelul ridicat al îndatorării externe a sistemului bancar (22,4 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut);
  • nivelul excesiv al costului creditelor bancare (între 7% şi 10% pentru creditele în valută, respectiv între 15% şi 20% pentru creditele în moneda naţională).

    Surse de date: IMF reports and publications arranged by country, Banca Naţională a României, Institutul Naţional de Statistică.

    15 martie 2010. Conf. dr. Nicolae Ţăran, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, Catedra de Management.

        Adaugă comentariu


 
Categorii
Starea vremii
Statistici
Sunteti al vizitator