Calendar
Dec 2023
DLMaMiJVS
     1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Maxime
 • "Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona".
  (Albert Einstein)

 • "Tot ce-i trebuie răului ca să reuşească este ca oamenii buni să nu facă nimic".
  (Edmund Burke)

 • "Rugăciunile încep să fie ascultate atunci când vocea care le rosteşte a pierdut puterea de a răni".

 • "Viaţa nu se măsoară cu numărul de respiraţii pe care le aveţi, ci în momente care îţi taie răsuflarea".
  (Rainer Maria Rilke)

 • Ai răbdare cu toate cele nerezolvate din inima ta Şi încearcă să iubeşti înseşi întrebările ... Nu căuta răspunsurile, ce nu ţi-ar putea fi oferite acum, pentru că n-ai putea să le trăieşti [oricum]. Ideea este, să trăieşti totul. Trăieşte întrebările acum. Poate ulterior, într-o zi departe în viitor, treptat, fără chiar să-ţi dai seama, tu îţi vei trăi drumul către răspuns.

  

Scrisoarea unei unguroaice din România, publicata în Ungaria

 

Data publicării: 06.04.2013 13:07:00 Pe site-ul maghiar (din Ungaria) "Gyakori kerdesek" ("Întrebări frecvente") a fost postat textul unei scrisori trimise din România, mai exact din Transilvania. Autoarea, care este unguroaică, a trăit 37 de ani în România şi 4 ani în Ungaria. Concluzia acestei duble experienţe este expusă în conţinutul scrisorii deschise şi concentrată în titlul textului: "Suntem recunoscători că Transilvania aparţine României!" Suntem recunoscători că Transilvania aparţine României.

Suntem recunoscători că Transilvania aparţine României. Îmi pare rău, dar oricine care crede că maghiarii din Transilvania au de gând să voteze în masă la alegerile din Ungaria greşeşte profund. Respingem MASIV modul de gândire din Ungaria şi ne bucurăm că ardelenii revin MASIV in România.

Ne-am săturat de certurile permanente, de defăimarea românilor, de lipsa de suflet, de aderarea maladivă la anumite reguli, de deşertificarea relaţiilor umane, de lipsa totală a creştinismului.

De toate acestea NU avem nevoie în Ardeal. Şi nu vrem să fim în conflict nici cu românii.

Până acum, necunoscând situaţia de la voi, din Ungaria, ne gândeam "uite, ce am pierdut, Ungaria este raiul pe pământ, etc.". Dar acum, după ce am aflat ce se întâmplă la voi, am început să fim fericiţi că Ardealul aparţine României, fiindcă altfel aţi fi făcut şi aici ce aţi făcut în ţara voastră, unde este considerat ungur numai cel care îi urăşte pe ceilalţi care îi detestă pe ţigani şi pe evrei.

Păi, cu aşa ceva noi NU avem nimic în comun. Unei asemenea mentalităţi noi îi punem stavilă la graniţa de vest a României. Daca aţi fi trăit şi în România, ţară pe care sunteţi în stare să o dispreţuiţi atât de mult, după mine ar trebui să vă fie ruşine. Desigur, onoare puţinelor excepţii.

Eu sunt unguroaică, chiar dacă vă surprinde. Cunoscuţii tăi din Partium merg în Ungaria doar ca vizitatori, dar nu trăiesc acolo. Eu am trăit. Patru ani acolo şi 37 de ani în România. Sunt unguroaică, dar pentru mine ungurimea din ţara-mamă este complet străină.

Vă spun vouă ce este ungurimea, sau cel puţin cea văzută din Borsod.
- Urlete la concertele Karpatia şi răgete de beţivi, moarte jidanilor împuţiţi!
- Încrederea în teoriile conspiraţioniste şi convingerea că tot ce există mai important în lume a fost inventat de unguri;
- Ponegrirea altor popoare, de la francezi la români şi de la ruşi la negri;
-Ridiculizarea ţiganilor, în glumă dar şi în serios;
- Afirmaţia că limba maghiară este divină;
- Credinţa în tot felul de tâmpenii, ca aceea că evreii vor o patrie nouă în Ungaria pentru proviziile ei de apă (notez că judeţele Bekes şi Hajdu importă apă din România pentru că apa de acolo este nepotabilă).
Adică, vorbim aceeaşi limbă dar nu suntem aceeaşi naţiune.

Între noi sunt deosebiri atât de mari încât, după euforia începutului, ungurul din Ardeal priveşte cu groază în jurul său, încă tremurând din cauza şocului cultural, înjosirilor şi gândurilor neabordabile. Dumnezeule, unde am ajuns.

Atunci când stăm de vorbă cu voi, la început totul pare în ordine, dar după aceea începeţi să spuneţi nişte lucruri incredibile. În clipa aceea, ne dăm seama că ne-am înşelat amarnic şi că noi nu putem gândi la fel ca voi.

Societatea maghiară este în declin. În degradare accentuată. Oamenii nu se mai căsătoresc, nu fac copii. Deşi ei nu recunosc asta, dar totuşi aşa trăiesc.

Mişcarea "Jobbik" (partid politic radical naţionalist, al 3-lea din Ungaria, considerat de unii ca fascist, rasist, antisemit - n.n.) devine tot mai popular, tocmai fiindcă declară nişte "adevăruri" pe care oamenii nu le spun, dar le gândesc.

Lumea este plină acolo de organizaţii paramilitare, portaluri fasciste, care îi intoxică în masă pe oameni. Este exact ceea ce nouă nu ne trebuie.

Asta nu e adevărata lume maghiară, ci înfumurarea arogantă a unei populaţii în scădere. Dacă acest proces nu încetează, Ungaria se va auto-falimenta.

Un popor care nu este în stare să-şi recunoască greşelile şi în permanenţă îi arată cu degetul pe ceilalţi, îşi pierde posibilitatea de vindecare. Vindecarea începe cu pocăinţă, nu cu aroganţă. Ardealul nu va urma această cale.

Citind cele de mai sus, simți un gust tare amar… Amarul ce, de altfel, îl simte și cea care a scris. Să torni atâta otravă în sufletele oamenilor, mai ales ale tinerilor, e mare păcat! Te întrebi pentru ce, și cui folosesc toate acestea?

Cred că sunt frustrări, reacții bolnave, ale unor oameni bolnavi. Ale unor specimene, ce sper eu că vor dispare, după frământările ce probabil, dacă nu vom fi înțelepți și cu iubire, nu ne vor ocoli nici pe noi, nici Europa, nici Lumea!

Dacă prin Voință Divină, suntem așezați unii lângă alții, n-ar fi normal ”să ne avem ca frații”? N-ar fi normal să preluăm unii de la alții bunele obiceiuri, să ne ajutăm, să ne sprijinim? N-ar fi normal să împlinim această șansă?

Rău este că, oameni fără minte și scrupule, pentru a părea ei înșiși importanți, în proprii ochi și ai altora pe care-i smintesc, dacă n-au putut ieși în evidență făcând Binele - pe care nu-l cunosc – încearcă, și uneori din nefericire reușesc, fac și propovăduiesc răul, de care sunt plini și care-i definește existențial!

Gândiți-vă la suspiciunea, veninul și uriciunea pe care vor să le inducă în sufletele oamenilor. Gândiți-vă și la familiile mixte, unde vor să strecoare viermele răului …

Un om apropiat sufletului meu, bun vorbitor al limbii maghiare, din copilărie, remarca faptul că în zona de NV a României – așa numitul Partium – unde a copilărit și el, nu există un asemenea nivel de tulburare a minții și sufletelor oamenilor, dar în zona secuiască, printr-o sădire sistematică, cu rea voință și venin, de către politicieni și alți indivizi, de acolo și aiurea, răscoliți de propriile frustrări, distorsiuni ale sufletelor și animați de ură, culmea există, deși secuii nu sunt unguri! Ce înseamnă otrava, picurată sistematic, în ureche, minte și suflet

O generație de tineri, atrași în diverse acțiuni distructive, sunt cobai și jertfă pe altarul răului, pentru niște dezaxați … Doamne iartă-i și Luminează-I, că sunt tulburați tare!

Iubirea de Țară, ca iubirea de orice, e IUBIRE, sau nu e nimic! În numele Iubirii - sentiment Divin - poți face Binele, nu răul! Răul vine și e izvorât, din cu totul altă parte …

Eu însumi, crescut fiind în Banat, am crescut și trăit, printre oameni cu vorbă, obiceiuri și chiar și credințe diferite de ale mele. Am învățat din casă și din viață, că e bine să respect dreptul celuilalt de a fi diferit, fără suspiciune, ci în firescul vieții, fiecare, de regulă, încercând să fie nu numai concesiv, ci și interesat de a înțelege diferențele. Așa mi-am crescut și eu copiii.

Multitudinea de familii mixte, de diferite feluri, e o dovadă a strădaniei oamenilor de a se înfrăți în bucurie și iubire, pace și mântuire!

Eu sunt roman, dar soția mea e un amestec a patru nații, cu sânge de la Beograd, Berlin, Budapesta și Tel-Aviv. Copiii mei au sângele a cinci nații. Ginerele meu e ungur, nora mea cea mare, are și ea sânge a câteva nații. Nepoții mei au deci și ei sângele de la multe popoare, dar oare strănepoții mei, de la câte vor avea? Eu cred că asta-i o Binecuvântare!

Dacă Dumnezeu e Iubire, Pace, Bucurie, și Armonie, noi către ce vrem să mergem?
Cu Nădejde și Iubire creștină,
Ioan savu, Timișoara

TEXTUL ORIGINAL ÎN LIMBA MAGHIARĂ:
Hlt adunk hogy Erdly Romnihoz tartozik "Mr elnzst, de aki azt hiszi, hogy az erdlyi magyarok majd tmegesen mennek szavazni a magyarorszgi vlasztsok megrendezsekor, az slyosan tved. Elutastjuk TMEGESEN a magyarorszgi gondolkodsmdot s rlnk annak, hogy TMEGESEN visszateleplnek az erdlyiek Romniba. Elegnk van az lland civakodsbl, a romnozsbl, a llektelensgbl, a szablyokhoz val grcss ragaszkodsbl, az emberi kapcsolatok elsivatagosodsbl, a keresztynsg teljes hinybl. Mindez neknk NEM kell Erdlyben. s nem akarunk sszeveszni a romnokkal sem. Eddig, amg nem ismertk a ti viszonyaitokat, rendre azt gondoltuk, Istenem, mit is vesztettnk... Magyarorszg... denkert. De most, hogy megismertk, miknt is gondolkoztok, rmlten hllkodunk, hogy Erdly Romnihoz tartozik, mert ha nem, ezt is olyann tetttek volna mint a ti orszgotok, ahol csak az szmt magyarnak, aki gylli a msikat s jl tud cignyozni meg zsidzni. Na ht ehhez, neknk TMEGESEN semmi kznk. Ennek a mentalitsnak meglljt parancsolunk Romnia nyugati hatrn. Tudjtok, ha mindkt orszgban ltetek volna, igen, Romniban is, amit annyira kpesek vagytok szidni, akkor szerintem nagyon szgyellntek magatokat. Tisztelet a kevs kivtelnek. [...]
Magyar vagyok, brmilyen meglep. A te parciumi ismerseid, csak ltogatba mennek magyarorszgra, denem lnek ott. n ltem. Ngy vet Magyarorszgon s 37 vet Romniban. Magyar vagyok, de nekem az a magyarsg, amit az anyaorszgban annak rtenek, teljesen idegen. Megmondom, nektek mi a magyarsg, legalbbis Borsodban mi az. Ordtani Krptia koncerteken s hullarszegen vlteni, dglj meg bds zsid. sszeeskvs elmletekben hinni s azt lltani, hogy magyarok talltak fel a vilgon mindent ami jelents dolog. Ms npeket llandan pocskondizni, a franciktl a romnokig, az oroszoktl a ngerekig. lland cignyozs. Viccben s komolyan is. lltani, hogy a magyar isteni nyelv. Mindenfle marhasgot elhinni, hogy a zsidk Magyarorszgot akarjk j hazjuknak, az ivvzkszlet miatt (csak megjegyzem, Bks s Hajd Bihar megye Romnibl importlja a vizet mert az ottani ihatatlan).
Szval egy nyelvet beszlnk, de nem vagyunk egy np. Kzttnk olyan hatalmas klnbsgek vannak, hogy a kezdeti eufria utn, az erdlyi magyar rmlten nz krbe a kultrsokk s megalztatsok meg vllalhatatlan gondolatok hatstl mg reszketve: Te j g, hova kerltem... Veletek ha beszlget az ember, kezdetben gy tnik minden rendben van, de aztn olyanokat mondtok, hogy megll az ra a falon. Akkor rjvnk, kegyetlenl csaldtunk s nem gondolkozhatunk ugyangy. A magyar trsadalomban van egy romls. Nagy romls. Az emberek nem hzasodnak. nem vllalnak gyereket. Br ezt nem mondjk, de mgis gy lnek. A Jobbik azrt terjed mint a rkfene, mert olyanokat mond, amit az emberek nem mondanak ki, de gy gondolnak. paramilitris szervezdsek, fasiszta portlok tmege, ismtlem tmege mrgezi az embereket. Ez az, ami neknk nem kell. Ez nem magyarsg. Egy fogy np pkhendi felfuvalkodottsga. Ha ennek nem lesz vge, Magyarorszg fel fogja szmolni nmagt. Az a np, amely nem kpes beismerni a hibit s llandan msokra mutogat, elveszi magtl a gygyuls lehetsgt. A gygyuls, bnbnattal kezddik, nem pkhendisggel. Erdly nem kveti ezt az utat."

        Adaugă comentariu


 
Categorii
Starea vremii
Statistici
Sunteti al vizitator