Calendar
Mai 2022
DLMaMiJVS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Maxime
 • "Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona".
  (Albert Einstein)

 • "Tot ce-i trebuie răului ca să reuşească este ca oamenii buni să nu facă nimic".
  (Edmund Burke)

 • "Rugăciunile încep să fie ascultate atunci când vocea care le rosteşte a pierdut puterea de a răni".

 • "Viaţa nu se măsoară cu numărul de respiraţii pe care le aveţi, ci în momente care îţi taie răsuflarea".
  (Rainer Maria Rilke)

 • Ai răbdare cu toate cele nerezolvate din inima ta Şi încearcă să iubeşti înseşi întrebările ... Nu căuta răspunsurile, ce nu ţi-ar putea fi oferite acum, pentru că n-ai putea să le trăieşti [oricum]. Ideea este, să trăieşti totul. Trăieşte întrebările acum. Poate ulterior, într-o zi departe în viitor, treptat, fără chiar să-ţi dai seama, tu îţi vei trăi drumul către răspuns.

  

Despre ”românii verzi”

 

În urmă cu câteva zile, comentând pe o rețea de socializare, tertipul unuia dintre potentații zilei, găsit vinovat de mari șpăgi și alte nereguli – fostul ministru de interne, Cristian David - de a-și găsi ”un spate puternic acoperit”, s-a inscris la o confesiune neoprotestantă. Și atunci, să vezi minune, i-a fost suspendată hotărârea de reținere în penitenciar, fiind înlocuită cu cea de ”brambureală pe acasă”!

El, ministru de interne, de la care te așteptai să fie un om ce prin atitudinea lui, prin modul său de a fi - în relație cu ceilalți, cu Țara, legea, cu normalitatea - va fi pentru noi toți și pentru Lege, o garanție a Normalului, s-a dovedit a fi, exact ce nu trebuia să fie om - oricare dintre oameni - cu atât mai mult, unul aflat într-o asemenea demnitate. Șpăgile de de sute de mii de euro, toate celelalte mizerii, în ochii justiției și ai celor ce-o influiențează(oare o și dirijează?), au generat o hotărâre bizară!... n-a mai fost socotit a fi periculos pentru societatea românească! Măi să fie!

Eu m-am întrebat atunci, văzând și un clip filmat, cu ”botezul” într-un bazin cu apă, al ipochimenului, dacă această ”trecere”, e cumva ”o rețetă de spălare a sufletului”, spunând:
- Să înțelegem că asta ar fi calea ”de albire” a sufletelor, sau numai ”o condiție” de scăpare de brațul lung al legii?”
Și am continuat să spun:
- Să înțelegem că ”aripa protectoare” a fraților de peste baltă, prin ”pionii vioi” de aici, cu înregimentarea implicită, evident, face să nu mai conteze nici lege, nici nimic? ...

Un domn ce mă onorează cu prietenia, se pare că a fost deranjat și a zis:
- Neoprotestantismul românesc are prea puțin de-a face cu americanii, sunt niște clișee cu care românul verde s-a învățat de prea multă vreme. evident, o cufundare în apă nu oferă nicio protecție în fața brațului Legii...
Am întrebat în continuare:
- Și apropo, de ce român verde? Asta ce înseamnă, un om de proastă calitate, care nu-nțelege ”mersul lumii”?
Mi s-a răspuns:
- Nu, înseamnă românul majoritar ortodox, cu mamă româncă și tată român, care nu prea banghește chestiile cu multiculturalismul sau compozitismul social.
Și dialogul a continuat:
-Măi să fie! Adică românii ortodocși majoritari, pe cale de consecință, sunt niște ființe retrograde, ce înțeleg greoi, ”rostul lucrurior„ ? Nu-i cam mult spus, așa, creștinește vorbind?
- Evident nu sunt ființe retrograde, offf ! doar că nu au dileme existențiale în ceea ce privește apartenența etnică sau confesională!?!

N-am mai continuat dialogul, pentru a nu degenera. Mă întreb totuși, câteva lucruri:
- Dacă românul verde, e ” românul majoritar, ortodox, cu mamă româncă și tată român”, cei ce n-au reușit a avea tăria de caracter de a face asta, de a rămâne așa, sunt, pe cale de consecință, ”români veștejiți”?
- Faptul că românii verzi nu au ”dileme existențiale în ce privește apartenența etnică sau confesională”, nu înseamnă oare tocmai constanță în a-și păstra tradițiile și consecvența pe traseul istoric?
- Cel ce a păstrat și păstrează tradiția Credinței Strămoșești, cea care a ajutat, de 2000 de ani, să dăinuim aici, în consecvența lui, acest român verde,nu cumva e dovedit și confirmat de o istorie, că e pe drumul bun?
- Și dacă o istorie a confirmat acest mare adevăr, oare cei ce au ”dileme existențiale” și ”dileme în ce privește apartenențaa etnică și confesională”, oare nu cumva, tocmai aici e dovedit, că ne fiind pe Calea Firescului, confirmată de-o istorie, sunt în afara Firescului și împotriva lui, a acestui Firesc, confirmat de-o Istorie?
- Și dacă cei ce sunt împotriva firescului, cei veștejiți, insistă pe calea lor, ce nu-i Calea Firescului, nu sunt oare, conștient sau nu, părtași la încercarea de veștejire a unui Neam, de uscare a lui, prin pierderea sevei ce l-a făcut să dăinuiască?
- Dacă cele trei, cele mai importante repere din Scara de Valori a acestui Neam, sunt: Credința, Limba și Respectul pentru Lupta și jertfa Înaintașilor, cele care l-au făcut să dăinuiască, la răscruce de vânturi și vârtejuri ale Istoriei, confirmate de această Istorie, se încearcă a fi distruse, vi se pare că e bine, e bună, e în folosul Binelui, defăimarea și această distrugere?

- Dar cei ce se fac uneltele acestei defăimări și încercări de distrugere, pot ei avea conștiința că sunt de partea Binelui, cinstiți fiind, în fața Istoriei, a Lui Dumnezeu și a oamenilor?
Mai gândiți-vă!

Cu respect,
Ioan Savu, Timișoara

        Adaugă comentariu


 
Categorii
Starea vremii
Statistici
Sunteti al vizitator