Calendar
Mai 2022
DLMaMiJVS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Maxime
 • "Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona".
  (Albert Einstein)

 • "Tot ce-i trebuie răului ca să reuşească este ca oamenii buni să nu facă nimic".
  (Edmund Burke)

 • "Rugăciunile încep să fie ascultate atunci când vocea care le rosteşte a pierdut puterea de a răni".

 • "Viaţa nu se măsoară cu numărul de respiraţii pe care le aveţi, ci în momente care îţi taie răsuflarea".
  (Rainer Maria Rilke)

 • Ai răbdare cu toate cele nerezolvate din inima ta Şi încearcă să iubeşti înseşi întrebările ... Nu căuta răspunsurile, ce nu ţi-ar putea fi oferite acum, pentru că n-ai putea să le trăieşti [oricum]. Ideea este, să trăieşti totul. Trăieşte întrebările acum. Poate ulterior, într-o zi departe în viitor, treptat, fără chiar să-ţi dai seama, tu îţi vei trăi drumul către răspuns.

  

Despre optimism

 

În urmă cu peste un an, am primit acest mail, pe care l-am salvat într-un fişier, cu acest titlu. În aceste vremuri, în care mulţi sunt cuprinşi de deznădejde, cred c-ar fi util, de luat aminte ...

George este tipul de om pe care ţi-ar plăcea să-l urăşti: e întotdeauna bine dispus şi are întotdeauna ceva pozitiv de spus.

Dacă cineva îl întreabă cum îi merge, el răspunde:

"Dacă ar fi mai bine de atât, ar fi nevoie de doi oameni pentru atâta bine!"

E un optimist! Dacă un coleg are o zi rea, George reuşeşte întotdeauna să-l facă să vadă partea pozitivă a situaţiei.

Am devenit curios şi într-o zi l-am întrebat:

"Nu înţeleg, nu este cu putinţă să fii optimist în toate zilele, tu cum reuşeşti?"

George îmi răspunse:

"În fiecare zi când mă trezesc, ştiu că am două posibilităţi: Pot să aleg să fiu bine dispus sau pot să aleg să fiu rău dispus. Şi aleg să fiu bine dispus. Când mi se întamplă ceva rău, pot să aleg între a fi o victimă sau pot să aleg să învăţ din ce mi s-a întâmplat. Şi eu aleg să învăţ. De fiecare dată când cineva vine la mine să se lamenteze pentru ceva, pot să aleg între a-l accepta plângerile sau pot alege să-l ajut să vadă latura pozitivă a vieţii. Şi eu aleg întotdeauna partea bună a vieţii."

"Dar asta nu este întotdeauna aşa de uşor" i-am spus.

"Ba da, zise George, întreaga viaţă este o problemă de opţiuni. Când îndepărtezi din viaţă tot ceea ce nu contează cu adevărat, totul devine o chestiune de opţiuni. Depinde de tine să alegi cum să reacţionezi la diverse situaţii, tu trebuie să decizi cum să-i laşi pe alţii să-ţi influenţeze atitudinea fată de viaţă. Tu alegi să fii bine sau rău dispus.

Până la sfârşit, tu eşti acela care decizi cum să-ti trăieşti viaţa".

După această discuţie am pierdut legătura cu George, fiindcă mi-am schimbat locul de muncă, dar adesea, când mă regăseam gândindu-mă la cuvintele lui, atunci optam pentru ceva în viaţă în loc să reacţionez la evenimente.

Apoi am aflat că George a avut un accident groaznic la locul de muncă, a căzut de la 18 metri înălţime şi după o operatie de 8 ore şi după o îndelungată spitalizare a ieşit având o placă de oţel în spate.

M-am dus să-l văd şi l-am întrebat dacă se simte tot atât de bine.

"Vrei să vezi cicatricile mele?"

"Dar cum faci să rămâi pozitiv dupa ce ţi s-a întâmplat?

"În timp ce cădeam, primul lucru care mi-a venit în minte a fost fetiţa mea. Apoi, în timp ce zăceam pe pământ, mi-am zis că pot să aleg între a muri şi a trăi. Şi am ales să trăiesc."

"Dar nu ţi-a fost frică?"

"Atunci când m-au dus la spital şi am văzut expresiile feţelor surorilor şi doctorilor, mi-a fost frică, fiindcă era de parcă se uitau la un om mort. Apoi un infirmier m-a întrebat dacă am alergie şi am răspuns: DA!

Toti m-au privit şi atunci am urlat: sunt alergic la gravitatie! Toţi au izbucnit în râs şi eu le-am spus: acum operaţi-mă ca pe un om viu, nu ca pe unul care e deja mort!"

George m-a învăţat că în fiecare zi avem posibilitatea de a alege să trăim o viată deplină. Şi este inutil să fim mereu îngrijoraţi pentru mâine, fiindcă fiecare zi vine cu problemele ei cu care trebuie să trăim, şi mâine ne vom gândi la problemele de mâine.

La urma urmei, azi este ziua de mâine pentru care îţi făceai probleme ieri.

Acum ai două opţiuni: să ştergi acest document sau să-l trimiţi celor pe care îi iubeşti.

Îti spun ce am ales eu: voi trăi din plin fiecare zi, fiecare răsuflare şi mai presus de toate, fiecare prietenie.

Suntem datori să fim optimişti, faţă de Bunii şi Drepţii ce au ţinut piept istoriei, şi au făcut Istoria, care în multe vremuri de răstrişte, din iubire de Cer şi de Glie, şi-au asumat încercările ce le apăreau în faţă, într-un firesc al lor, aşa cum erau de fapt, ca Viaţa Însăşi! Suntem datori faţă de noi înşine, faţă de familiile noastre, de copiii şi nepoţii noştri, faţă de cei ce vor veni, şi cărora ne stă în sarcină să le facem Făgaş Bun, să poată veni pe aceste Plaiuri.

Multora dintre noi li se pare că sunt năpăstuiţi de Soartă, că au o viaţă prea grea, că totul e nedrept, că le depăşeşte puterile, că parcă sunt blestemaţi, că nu văd nici o ieşire, că alţii trag sforile, că n-are rost, că oricum nimic nu mai contează ...

După cum se vede din povestirea de mai sus, Optimismul e o stare ce se află înăuntrul nostru, e sădită acolo, trebuie numai s-o lăsăm să crească, şi să se manifeste, nedepinzând de loc de cauze ori condiţii exterioare nouă. Ar fi bine să ne amintim că "o luptă-i viaţa, deci te luptă", vorba lui Nicolae Labiş.

Cu nădejde,

Ioan Savu, Timişoara

        Adaugă comentariu


 
Categorii
Starea vremii
Statistici
Sunteti al vizitator