Calendar
Mai 2022
DLMaMiJVS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Maxime
 • "Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona".
  (Albert Einstein)

 • "Tot ce-i trebuie răului ca să reuşească este ca oamenii buni să nu facă nimic".
  (Edmund Burke)

 • "Rugăciunile încep să fie ascultate atunci când vocea care le rosteşte a pierdut puterea de a răni".

 • "Viaţa nu se măsoară cu numărul de respiraţii pe care le aveţi, ci în momente care îţi taie răsuflarea".
  (Rainer Maria Rilke)

 • Ai răbdare cu toate cele nerezolvate din inima ta Şi încearcă să iubeşti înseşi întrebările ... Nu căuta răspunsurile, ce nu ţi-ar putea fi oferite acum, pentru că n-ai putea să le trăieşti [oricum]. Ideea este, să trăieşti totul. Trăieşte întrebările acum. Poate ulterior, într-o zi departe în viitor, treptat, fără chiar să-ţi dai seama, tu îţi vei trăi drumul către răspuns.

  

Se merită ?

 

Scriu aceste gânduri, pornind de la un mail, primit, după www.stanciova.wordpress.com

E vorba de o doamnă ce a luat la autostop, două femei, de la Recaș spre Timișoara. Una tănără de vreo 30 de ani, cealaltă de 70 de ani, țărancă din Banat, de lângă Recaș. Aceasta avea cu ea 3 găleți și o plasă mare, cu struguri. Întrebată de cea tânără dacă se merită să mai lucreze via, țăranca a început să vorbească.

Își amintea de vremurile tinereții ei când ziua începea la răsăritul soarelui și se termina noaptea târziu când totul era în ordine în gospodărie. Rufele se spălau de mână cu leșie iar pita se cocea în casă de două ori pe săptămână. Carnea se mânca o dată pe săptămână iar gătitul începea cu scosul crumpilor din pământ. Căldură era în casă dacă aveai lemne destule și despicate. Apa se încălzea pe plită după ce făceai focul. Iar munca nu era să stai într-un singur loc ci să faci tot ce era nevoie la animale și la câmp.

Odată cu ușurarea muncilor casnice, spunea ea, a apărut și vorba asta cu ”nu se merită” care e de fapt boala tineretului din ziua de azi. Și nu doar că tinerii din ziua de azi nu prea mai fac nimic, dar se și plâng mereu că nu au bani.

Pentru ea se merită ca la 70 de ani să se trezească pe la șase jumătate, să meargă 3 km pe jos până în vie, sa culeagă strugurii, să îi care pe lângă bicicletă și să meargă cu autostopul la oraș se îî vândă. Sigur că se merită, altfel ce să facă? Să aștepte moartea într-un vârf de pat? ”

Mă bucur totdeauna când văd, aud, sau citesc despre oameni care-și asumă propria viață. Viața noastră e bună sau rea, grea sau ușoară, funcție de modul în care ne raportăm noi la ea și nu cum, din nefericire, cum ne raportăm noi la Viețile Aparente ale Celorlalți !

Spun aparente, pentru că noi nu cunoaștem prețul real, plătit de fiecare din cei ce au mai mult ca noi, orice ar fi asta – o nevastă mai blondă sau mai bunetă ca a noastră, o afacere ce pare înfloritoare, mașini, case, concedii extravagante, amante mai multe, sau orice. Totul depinde de asumare, de așteptări și mai ales, de PROPRIA NOASTRĂ SCALĂ DE VALORI, sădită în mintea noastră și-n sufletul nostru !

A fi fericit sau nefericit, nu depinde, în mod normal, de cauze exterioare nouă. Depinde numai de noi înșine, cum ne receptăm noi propria viață. Dacă noi vrem să fie frumoasă, e frumoasă, dacă vrem să fie plină de bucurii, e plină de bucurii. Pare că nu-i așa, dar așa e !

Poate că unii din cei ce citesc aceste rânduri, au fost vreo dată, flămânzi tare și însetați, dar din diferite motive, nu numai că n-au avut acces la bucate și băuturi selecte, dar n-au avut acces la nici unele. Și-au trebuit să mai facă eforturi, atunci când credeau că nu mai au resurse de energie și voință. Și au răzbit totuși. Și ce gustoasă a fost apoi o simplă bucată de pâine, și niște apă obișnuită… Și bucuria revederii celor dragi, mângăierea lor, se poate compara cu ceva ?

După cum vedeți, totul e relativ, când te raportezi ” la înafara ta ”, soluția fiind în noi înșine ! Sau foarte aproape de sufletul nostru. Dacă nu-i așa, dacă nu reușim să apreciem și să ne bucurăm de cele ce ne sunt la îndemână, atunci suntem tare proști, și vom suferi mult și de multe ori.

Totdeauna vor fi alții care au ce nu avem noi. DACĂ SUNTEM ÎNTR-O TÂNJIRE CONTINUĂ DUPĂ CE NU AVEM, pe bună dreptate, vom suferi. Mult, sau puțin, depinde numai de noi cât !

În privința lui ” dacă se merită ”, evident că se merită. Dacă aia e soluția la îndemână, pentru care eu controlez cea mai mare parte din resurse, se merită !

Acea Binecuvântată femeie, avea: via, hărnicia, priceperea, timpul, voința de a-și trăi viața, ÎMPLINITĂ CU CE ARE, a ales să-și Trăiască VIAȚA !

Alternativa ar fi fost, să-și plângă de milă că nu are bani ca alții, nici mașină, nici aia, nici aia, nici aia… Și ar fi fost nefericită. Ea, cu înțelepciune, a înțeles să-și trăiască viața, bucurându-se de ea, așa cum era, cu bune, cu încercări, cu de toate, punând în valoare și fructificând tot ce avea la îndemână. A înțeles că AIA ERA VIAȚA !

Sunt mulți nefericiți, în jurul nostru, ce-și fac viața un chin, tânjind după ” pasărea de pe gardul altuia ”. Se merită ?

Ioan Savu – Timișoara

        Adaugă comentariu


 
Categorii
Starea vremii
Statistici
Sunteti al vizitator