Calendar
Dec 2022
DLMaMiJVS
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Maxime
 • "Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona".
  (Albert Einstein)

 • "Tot ce-i trebuie răului ca să reuşească este ca oamenii buni să nu facă nimic".
  (Edmund Burke)

 • "Rugăciunile încep să fie ascultate atunci când vocea care le rosteşte a pierdut puterea de a răni".

 • "Viaţa nu se măsoară cu numărul de respiraţii pe care le aveţi, ci în momente care îţi taie răsuflarea".
  (Rainer Maria Rilke)

 • Ai răbdare cu toate cele nerezolvate din inima ta Şi încearcă să iubeşti înseşi întrebările ... Nu căuta răspunsurile, ce nu ţi-ar putea fi oferite acum, pentru că n-ai putea să le trăieşti [oricum]. Ideea este, să trăieşti totul. Trăieşte întrebările acum. Poate ulterior, într-o zi departe în viitor, treptat, fără chiar să-ţi dai seama, tu îţi vei trăi drumul către răspuns.

  

Spiritul Timişoarei. O lecţie de viaţă

 

În săptămana ce-a trecut, s-a manifestat din nou SPIRITUL TIMIŞOAREI! Mulţi credeau că a murit. Nu-i aşa. El face parte din CONŞTIINŢA TREAZĂ a NAŢIEI. Poate partea cea mai activă a EI.

Acest Spirit nu poate fi atras în “mizeria noastră cea de toate zilele”, dar el există, şi după cum s-a văzut, se manifestă exact atunci când trebuie. Când e neapărată nevoie! Când există riscul unui derapaj major. Când poate fi pericol mare pentru ţară.

Pentru restul timpului, pentru restul zilelor noastre, fiecare, de ori unde am fi, avem şansa de a face oricăre din noi, din orice parte a ţării, ce se cuvine; ce e necesar pentru ţară şi implicit pentru noi înşine. De foarte multe ori n-avem tăria, sau interesul de moment s-o facem. Prea rar ne întrebăm sau ne pasă, cum va influienţa atitudinea, opţiunea noastră aparent momentană, pe ceilalţi. Şi atunci hotăram cum ne e mai comod, mai căldut, în acea situaţie. Rezultatul e că încet, încet, pas cu pas, parcă nebăgand de seamă, ţara o ia într-o direcţie gresită. Din cauza nepăsării, a prostiei, a egoismului nostru, uităm ce-a spus Părintele Dumitru Stăniloae: “În faţa lui Dumnezeu, suntem răspunzători nu numai de propria fiinţă, ci şi de fiinţa neamului, lăsată şi ea de la Dumnezeu.”

Lecţia Timişoarei e mai importantă decât pare la prima vedere. D-l Băsescu şi-a arătat în repetate rânduri dispreţul faţă de Timişoara şi de Banat. Şi el şi miniştrii lui. Vama de la Cenad a refuzat s-o deschidă ani la rând. Căile de comunicaţii au fost în mod deliberat lăsate în paragină, pentru a izola Timişoara. Deşi Banatul are poate cea mai dezvoltată reţea feroviară din Europa, ministrul Berceanu desfiinţează Regionala CFR Timişoara, în aceeaşi idee. Tot în aceeaşi idee, deşi Ludovic Orban a repartizat fonduri pentru patru benzi, la Centura Timişoarei, Berceanu a spus că Timişoara trebuie să se mulţumească cu două! Una pe sens! Autostrada, deşi s-ar fi făcut cu Fonduri Europene, fără eforturi financiare pentru ţară, a fost tot timpul tergiversată, şi apoi proiectată cât mai departe de Timişoara. Am arătat numai câteva din motivele intemeiate, ca Timişoara să nu-l agreeze pe D-l Băsescu.

În acelaşi timp, sesizând toate acestea, ce sunt de fapt, limpezi pentru oricine are bun simţ, şi e de bună credinţă, D-l Johannis, a spus la Timişoara, că dacă va ajunge Prim Ministru, cu D-l Geoană Preşedinte, va lua măsuri pentru a înlătura nedreptăţile şi răul făcut Timişoarei, îndreptând lucrurile. Mulţi s-ar fi aşteptat ca pentru timişorenii care se lovesc de aceste neajunsuri şi nemulţumiri, de ataţia ani, rezolvarea lor, pe care şi-o doresc atâta, să conteze în primul rand. Poate pentru alţii, nu pentru timişoreni!

Pentru timişoreni contează principiile, înaintea oricăror interese, oricât de îndreptaţite şi arzătoare ar fi. Pentru timişoreni au contat ca de obicei Ţara, Dreptatea, Bunul simţ, Desprinderea clară de comunism!

Încă din seara zilei de 16 decembrie 1989, au fost date jos de timişoreni, cu fermitate, însemnele comuniste de pe Comitetul Judeţean PCR Timiş şi de pe Steag. Duminică 17 decembrie 1989, la fel, luptându-se cu Forţele de represiune, după ce-au fost repuse de Puterea Comunistă.

Aici s-a strigat prima dată “JOS COMUNISMUL!“ Aici s-a strigat “Comunismul s-a născut pe Neva, şi-a murit pe Bega!” Pentru noi acestea nu sunt vorbe, pentru noi sunt principii de viaţă. Pentru noi a fi creştin asta înseamnă. “Credinţa fără fapte, nimica este”, să nu uităm! E până la urmă, o problemă de opţiune şi asumare. E vorba de viaţa noastră, a copiilor şi nepoţilor noştri. Atunci, în 20 decembrie 1989, din balconul Comitetului Judeţean PCR Timiş, eu însumi le-am spus oamenilor, zecilor de mii, că: “Ne-am asumat riscul să murim pentru voi, şi-o să murim dacă e nevoie!” Acum, am votat pentru Dl. Băsescu, deşi până în urmă cu o saptămână credeam că o să pun mai multe ştampile pe buletinul de vot, “pentru un vot de protest”. Nădăjduiesc a nu mai trebui să se moară, dar e un moment major. Poate, şi trebuie să fie o răscruce.

Nimic nu mai poate fi la fel. Cei care cred că toate mizeriile mai încap mult timp în noi şi între noi, se înşeală. E vremea trecerii unui prag. E vremea schimbărilor profunde!

Domnul Băsescu a reprezentat, în urmă cu cinci ani, o speranţă pentru ţară, aşa cum mai înainte, în 1996, a reprezentat, Convenţia Democratică. La fel ca aceasta, şi Dl. Basescu a fost în bună parte, o deziluzie. La referendumul de repunere în funcţie, de acum caţiva ani, ca majoritatea, am votat pentru el. Avea şi el dreptul, “la un drum al Damascului”. Din nefericire, n-a înţeles mare lucru, irosid şansa sa şi a ţării. S-a consumat în fel de fel de “mai mari sau mai mici mizerii”. S-a înconjurat apoi, de un an, şi el, şi a adus la Guvern, oameni incompetenţi, rău intenţionaţi şi fără scrupule. Pe deasupra e, cum spunea un prieten al meu, o personalitate puternic reactivă. În loc să-şi urmeze, dacă are, o strategie clară, reacţionează, de multe ori violent, la fel de fel de stimuli externi, ce-i ies sau îi sunt puşi în cale, disipându-se.

Victoria probabilă în alegeri, nu e a sa şi cu atât mai puţin a PDL. E o opţiune fermă de schimbare, a acestui popor, a părţii celei mai conştiente a lui. D-l Băsescu, din cei doi finalişti, pare să reprezinte varianta “cea mai puţin rea“. La ultima confruntare directă, deşi a minţit cu neruşinare, jurând altceva decat i s-a cerut, n-a jurat strâmb totuşi. Mai sunt în el lucruri curate, pe care, chiar dacă şmechereşte, ezită să le maculeze. Mai e speranţă totuşi!

Spre deosebire, Dl. Geoană, n-a ezitat să jure strâmb. N-a putut să ţină ferm mâna pe Biblie, o tot atingea, parcă-l frigea! Doamne, ce-nseamnă să fi sub vremi, cum spunea cronicarul! Eu cred că omul trebuie să fie peste vremi! Oricât ar fi de greu. Altfel te-ai născut degeaba! În această privinţă, timişorenii, atunci când a fost nevoie, şi-au asumat propria viaţă şi destinul ţării.

E total aberant să vezi fâlfâind ostentativ, o mulţime de steaguri roşii în Piaţa Operei din Timişoara, când te pregăteşti să aniversezi Revoluţia Anticomunistă de aici. E vorba de simboluri profunde. Cei ce au organizat totul, n-au înţeles asta, sau nu le păsa!

Dl. Basescu va înţelege oare ce şansă i-au oferit oamenii şi istoria? Va înţelege oare că nu mai poate, nu mai are dreptul să rămână captiv aceloraşi oameni şi aceloraşi interese? De exemplu, în privinţa Roşiei Montane, unde apropiaţii săi au interese, altele decât ale Ţării, ce va face? A fost evaziv. Nu e destul de informat. El, preşedintele ţării de cinci ani, când se poartă despre asta atâtea discuţii, se fac atâtea manevre de eludare a legii, se face atâta reclamă profound mincinoasă, amestecând simboluri şi mizerii urât mirositoare? Mai trebuie să se informeze?! Mai trebuie să se informeze, atunci când nu e vorba numai de fiinţa acestui neam, ci de valori ce reprezintă repere importante pentru întregul neam omenesc?!

Nădăjduim să se ridice la nivelul aşteptărilor noastre, şi ale istoriei neamului, ale străbunilor noştri şi ale urmaşilor noştrii, mai ales. Ce şansă ai, Traiane, n-o risipi! Nu uita a opta Fericire, care spune: “Fericiţi sunt făcătorii de pace, că ei Fii lui Dumnezeu se vor numi!“

Doamne ajută-ne!

Ioan Savu, Timişoara 07.12.2009

        Adaugă comentariu


 
Categorii
Starea vremii
Statistici
Sunteti al vizitator