Calendar
Dec 2022
DLMaMiJVS
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Maxime
 • "Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona".
  (Albert Einstein)

 • "Tot ce-i trebuie răului ca să reuşească este ca oamenii buni să nu facă nimic".
  (Edmund Burke)

 • "Rugăciunile încep să fie ascultate atunci când vocea care le rosteşte a pierdut puterea de a răni".

 • "Viaţa nu se măsoară cu numărul de respiraţii pe care le aveţi, ci în momente care îţi taie răsuflarea".
  (Rainer Maria Rilke)

 • Ai răbdare cu toate cele nerezolvate din inima ta Şi încearcă să iubeşti înseşi întrebările ... Nu căuta răspunsurile, ce nu ţi-ar putea fi oferite acum, pentru că n-ai putea să le trăieşti [oricum]. Ideea este, să trăieşti totul. Trăieşte întrebările acum. Poate ulterior, într-o zi departe în viitor, treptat, fără chiar să-ţi dai seama, tu îţi vei trăi drumul către răspuns.

  

UNIUNEA SOVIETICĂ AIALALTĂ

 

Cu ani în urmă, mai bine de 25, când lumea era împărțită de ”Cortina de Fier”, în România, mai pe față, mai șoptit, circulau fel de fel de bancuri.

Pe vremea aceea - pentru cei mai tineri, care nu prea știu ce-a fost înainte de ei - Germania era împărțită în două: RFG (Republica Federală Germană – în Vest) și RDG (Republica Democrată Germană - în Est). În RFG erau multe baze militare, în principal americane. În RDG, erau multe baze ale Uniunii Sovietice, cum se numea uriașul stat comunist, ce cuprindea actuala Rusie și multitudine de republici actuale din jurul ei – la est și sud. Tot atunci, Slovacia și Cehia erau unite într-un singur stat RSC ( Republica Socialiată Cehoslovacă). Pe vremea aceea - pentru cei mai tineri, care nu prea știu ce-a fost înainte de ei - Germania era împărțită în două: RFG (Republica Federală Germană – în Vest) și RDG (Republica Democrată Germană - în Est). În RFG erau multe baze militare, în principal americane.

În RDG, erau multe baze ale Uniunii Sovietice, cum se numea uriașul stat comunist, ce cuprindea actuala Rusie și multitudine de republici actuale din jurul ei – la est și sud. Tot atunci, Slovacia și Cehia erau unite într-un singur stat RSC ( Republica Socialiată Cehoslovacă).

În august 1968, Cehoslovacia, după ”Primăvara de la Praga” ( o încercare de liberalizare, considerată a fi total neavenită, de către ”Lagărul Socialist”) a fost ocupată într-o noapte, de armatele țărilor Tratatului de la Varșovia ( Un fel de NATO comunist, constituit din rațiuni de ”echilibru”). Nota Bene, România n-a făcut parte din acea agresiune, opunându-se vehement.

Unul dintre ele, acele bancuri, începea cu întrebarea:
”Ce înseamnă RDG?” Te așteptai la Republica Democrată Germană.
Răspunsul era: ”Republica Deocamdată Germană”! apoi continua cu:
”Ce înseamnă RSC?”
Te așteptai la Republica Socialistă Cehoslovacă, dar răspunsul era:
”Republica Socialistă Cotropită”!
Apoi continua cu: ”ce înseamnă USA?”, și răspunsul era:
”UNIUNEA SOVIETICĂ AIALALTĂ!”

După cum vedem, e tot mai clar că, din nefericire, AȘA ESTE!

Ioan Savu, Timișoara

        Adaugă comentariu


 
Categorii
Starea vremii
Statistici
Sunteti al vizitator