DESPRE CRUCE
Fiind de curând Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoare cu înaltă semnificație în viața credincioșilor și evident, a Bisericii, mă gândeam la cruce, la viață, la mine, la ai mei, la români, la lume, la oameni în general.
Pentru mine însumi, Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, are o semnificație profundă. Fiind născut la sat, unde comunitatea așezării e mai bine structurată și mai strâns unită în jurul bisericii – și geografic și spiritual – aceasta și legătura cu Dumnezeu, și-au pus o puternică amprentă asupra mea și a oamenilor acelei comunități rurale, ca și asupra altora, din alte sate, cu care eu am putut intra în contact. Asupra firescului nostru existențial. Sărbătorile, toate, erau așteptate și binevenite. Unele mi-au rămas în minte și suflet, mai mult. Ziua Crucii, cum îi spuneau oamenii la noi, în limbajul lor obișnuit, avea ceva în plus: Venea preotul din casă în casă, cu crucea, cum de puține ori se întâmpla pe an. Dar să vedem semnificația ei între sărbătorile anului.
În ziua de 14 septembrie a anului 335, a fost prezentată și înălțată, Crucea Mântuitorului, de către episcopul de atunci al Ierusalimului, Macarie. Fiind azi Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoare cu înaltă semnificație în viața credincioșilor și evident, a Bisericii, mă gândeam la cruce, la viață, la mine, la ai mei, la români, la lume, la oameni în general.
Ierusalimului de atunci, Macarie, în Biserica Sfântului Mormânt, construitătă de Împăratul Constantin cel Mare, biserica fiind sfințită cu o zi înainte, pe 13 septembrie 335.
Dacă până atunci, crucea era încă, în Imperiul Roman, un mijloc de tortură, Împăratul Constantin cel Mare, a schimbat lucrurile. După ce prin semnul Crucii apărut pe cer –și în urma visului avut – pe care l-a pus pe flamurile oștirii sale, a biruit armatele mult mai numeroase ale lui Maxențiu, a înțeles ce important e simbolul biruitor al crucii, că e important simbolul sub care-ți duci viața. De atunci, de pe vremea sa, crucea a dobândit cinste și apreciere, ne mai fiind folosită ca instrument de tortură!
Al doilea moment important legat de sărbătoare, se referă la anul 629. Atunci, Heraclius, împăratul bizantin, recuperând Crucea, furată de regele perșilor, Chosroes, a depus-o la Biserica Sfântului Mormânt.
”I-ați crucea ta, și urmează-Mi Mie”, e îndemnul Mântuitorului, ca imbold determinant și cale de mântuire, pentru oricine și pentru noi toți. Bineînțeles, dacă ne pasă de noi înșine, de propria viață, de propriul Rost.
Pastorul american Billy Graham, care a fost și la Timișoara prin anii ’90, povestește într-una din cărțile sale, cum un băiețel l-a întrebat, acasă în America, după una din predicile sale, despre un lucru ce-l măcina – pe puști – și nu știa ce semnificație are: Ce înseamnă plusul (+) ce este pe capacul cutiei din care se face la ei la biserică împărtășania? După un moment de gândire – întrebarea copilului l-a surprins un pic, făcându-l să mediteze el însuși – a spus că acel Plus (Crucea), e cea mai importantă legătură a omului cu Dumnezeu!
Domnul să ne lumineze viața, să înțelegem ce este cu adevărat important pentru noi, pentru viața și devenirea noastră și a celor pe care noi înșine ne străduim a-i călăuzi – copiii și nepoții noștri, pe toți cei ce se află în nișa noastră existențială!
Ioan Savu, Timișoara