Respectul de sine și de ceilalți
Da, e foarte bine că avem o bună capacitate de înțelegere, cu resurse nebănuite, dar Ortografia Contează totuși ! Regulile sunt făcute pentru o bună conviețuire și comunicare. E vorba de respect pentru ceilalți. Și pe urmă, dacă tot încălcăm regulile, rând pe rând, credeți că ajungem la mai bine ?
” EU POT SĂ CITESC ASTA ! TU POȚI ???
Dcaă pțoi să ctișeti atsa, ai o minte cuiadtă și tu. Cahir pțoi să ctișeti atsa ? Daor cțvia oamanei pot. Nu mi-a vinet să cerd că am ptuut să îțelneg ce ctieam. Pnetru fnemoenala mitne a oulmui, ptorivit uuni sutdiu al Uvnersițăii Cmabridge, nu cnoateză în ce odrnie snut sricse ltilelre îtnr-un cânvut. Snigurul lcuru potat etse ca pirma și utlima litră din cvunât să fie la locul lor. Rsteul paote să fie o dzeroidne ttoală și pțoi să ctișeti frăă porlbmee. Atsa pnertu că mnitea oumlui nu ciștete feiacre letiră în prate, ci cvuâtnul ca îtnerg. Icrendibil, nu ? Și eu crae mreeu am cerzut că otrograifa etse ipmotrantă ! Dcaă pțoi să ctișeti atsa, dă-i Sahre.”
Apoi s-a spus că, cei ce se chinuie să scrie corect pe Net: ” au ceva probleme de ordin psihic și emoțional ”.
Mă iertați, dar poate ” ne-am chinuit a scrie corect ” în clasa întâi ! Acum am depășit, mă gândesc, această fază, nu ? Sau către acest nivel tinde învățământul românesc ? Simplificând așa, excesiv, Alfabetul e suficient ! În alfabet, sunt Toate Literele, cu care, oricine, poate face Tot Vocabularul din Dicționar, cu care se poate scrie orice carte - nuvelă, poiezie, roman,teatru - orice ! Și nici Alfabetul nu e neapărată nevoie să-l cunoaștem, c-o fi pe undeva, pe Net...
Dacă n-avem respect de noi înșine, de modul ” cum căutăm afară ”, se cuvine să avem respect de ceilalți, știuți sau neștiuți, cu care intrăm în contact, chiar dacă ” pe nevăzute ”.
Suntem totdeauna, ”cum se cuvine ”, nu pentru că ” ne vede cineva ”, ci pentru că Asta e Starea de Normalitate ! Așa e și Una Din Poruncile Mântuitorului, din Legea cea Nouă : ”...Faceți celorlalți, ceea ce vreți să vă facă ei vouă !...”, altfel ajungem, după cum a spus Părintele Arsenie Boca: ” ”
Ar mai fi nevoie să nu uităm că, noi suntem creatori de făgaș, pentru generațiile care vin. Viața-i o ștafetă. Luăm de la cei de dinaintea noastră și dăm celor ce vin după noi. Ce vom răspunde, dacă din Ceruri, cei dinainte, ne întreabă: ” Ce-ați făcut cu ce v-am dat, ce Noi Am Păstrat Cu Grijă, C-a Venit Din Neam ? ” Dar dacă ne întreabă copiii și stră copiii: ” Unde Sunt Rădăcinile Noastre ? ” , ” Dar ale Voastre ? ”
Putem să glumim în viață, și e foarte bine, nu trebuie să fim niște ursuzi, dar nu trebuie să trăim în glumă ! Fiecare moment din viața noastră, e viața însăși ! E Darul ce l-am primit de la Dumnezeu. Am venit cu niște haruri, fiecare. Pe care se cuvine să le împlinim. Ăsta e Rostul Nostru !
. Cine-și închipuie că e de capul lui, fără niciun rost și fără nico logică, n-a înțeles nimic din viață ! Dacă Dumnezeu e Iubire și Cunoaștere și Lumină și... etc, la Superlativ, atunci cu certitudine, e și Organizare! Și noi facem parte din ea, suntem o parte din ea. Sau ?
Oricum, lucrurile bune, necesare a fi făcute și nefăcute de noi, vor fi făcute de alte entități, dar asta presupune Mobilizarea de Resurse Suplimentare. Ca-n viața noastră de fiecare zi – la, școală, la serviciu, acasă în familie, sau oriunde. E tare simplu și logic !
Probabil că sunt unii care nu-și pun niciun fel de probleme, se lasă Trăiți de Viață, n-o Trăiesc cu Adevărat ! Dacă nu-ți pui întrebări, nu găsești nici răspunsuri.
Dar revenind la oile noastre, cred că dacă în prealabil n-ai citit niciodată un cuvănt, ar fi greu ca creierul să-l recunoască. De fapt noi citim ce știm, nu ce vedem !
... Cmabridge, ar fi cam greu să integrezi, dacă n-ai auzit niciodată de Universitatea Cambridge. Poate doar accesând Băncile de Date Cerești, ori Cronica Akasha.
Superficialitatea e un cancer al eficienței în orice domeniu. Evident și al propriei noastre vieți. N-avem nimic mai important în grijă, decât propriul nostru suflet, propria noastră viață, în care, după cât suntem de evoluați spiritual, cuprindem fiecare, mai mult sau mai puțin, după înțelegere și după strădanie.
Am văzut că e o modă pe Net, să șmecherești multe, și limbajul și toate cele, uneori. Că nu te știe nimeni, ești în siguranță, în principiu, ”poți fi dăștept ”, poți ”să-i tragi în pix pe toți”. Și dacă nu, e mai ”cool”.
Oare, oare noi, fiecare dintre noi, n-avem niciun fel de responsabilități față de Limbă ?
Acest Popor a Dăinuit, la răscruce de imperii și vânturi ale Istoriei, chiar și cănd a fost despărțit, sute de ani, pentru că a avut Trei Piloni de Stabilitate, în Scara Sa de Valori: Credința, Limba și Respectul pentru Jertfa Înaintașilor !
Tatăl Ceresc a sădit în noi multe Daruri și Haruri. Progresiv, pe măsura evoluției spirituale, le vom revela în noi înșine și le vom pune în valoare, în folosul oamenilor, Dând Mărire lui Dumnezeu ! Până atunci, nu se cuvine să fim superficiali, să glumim sau să aruncăm în derizoriu, Aurul cel curățit în Focul Iubirii de Neam !
Așa să ne ajute Dumezeu!
Cu respect și iubire frățească,
Ioan Savu, Timișoara