Calendar
Feb 2024
DLMaMiJVS
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Maxime
 • "Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona".
  (Albert Einstein)

 • "Tot ce-i trebuie răului ca să reuşească este ca oamenii buni să nu facă nimic".
  (Edmund Burke)

 • "Rugăciunile încep să fie ascultate atunci când vocea care le rosteşte a pierdut puterea de a răni".

 • "Viaţa nu se măsoară cu numărul de respiraţii pe care le aveţi, ci în momente care îţi taie răsuflarea".
  (Rainer Maria Rilke)

 • Ai răbdare cu toate cele nerezolvate din inima ta Şi încearcă să iubeşti înseşi întrebările ... Nu căuta răspunsurile, ce nu ţi-ar putea fi oferite acum, pentru că n-ai putea să le trăieşti [oricum]. Ideea este, să trăieşti totul. Trăieşte întrebările acum. Poate ulterior, într-o zi departe în viitor, treptat, fără chiar să-ţi dai seama, tu îţi vei trăi drumul către răspuns.

  

Despre căsnicie

 

Scriu acestea, în urma citirii unor dileme, ale unor tineri, pe net. Pentru unii tineri, faptul că Dl. Florin Zamfirescu, un actor prestigios al nostru, a fost căsătorit de trei ori, avânt de fiecare dată, eșecuri, a generat întrebări, ezitări. Domnia sa spunea că n-a reușit, în niciuna din dăți, să-l schimbe pe omul de lângă el.

Tinerii care-l apreciau pentru talentul și personalitatea sa, plecând de la experiențele mai puțin fericite ale apreciatului actor, par a ajunge la concluzia că o căsnicie, orice căsnicie, are toate șansele să fie un eșec.

Dacă vrei să construiești o căsnicie, plecând de la ideea că vei reuși să-l schimbi tu pe celălalt, e profund Greșit! Căsnicia nu-i o competiție, care pe care! ... Și de unde ști tu, că tu că ești Modelul de urmat? Că vorba aia, dacă n-ai tu o părere bună despre tine, cine să aibă?

Prima dată, cred că ar trebui să te întrebi ce vrei tu de la Viață? Ce-i important pentru tine? Cum te vezi tu, comparativ cu ceilalți? Tu ai greșit vreodată? Îți cunoști defectele? Sunt mari? Dacă le-ar avea altul, tu le-ai suporta? Ești dispus să te schimbi? Ce e căsnicia? Ști să asculți? Îți pasă de ceilalți? Ești dispus să renunți, pentru armonie, chiar dacă pare că ai dreptate?

Accepți că lucrurile se pot mai bine clarifica în liniște, mai târziu, nu atunci, pe loc? Crezi că-i mai important să-l strivești pe celălalt, cu dreptatea ta, sau poți avea răbdare și înțelepciune? Vrei ca totdeauna să echilibrezi balanța, să nu pierzi niciodată nimic, ci dimpotrivă, să ai întotdeauna avantaj? De sacrificiu, ai auzit? Poți să dai, fără să ceri, sau să aștepți nimic? Îți pare rău când greșești? Îți ceri scuze? Încerci să nu mai repeți greșelile făcute? Poți să ierți?

Dacă ai hotărât să ierți, asta să fie pentru totdeauna, să nu mai amintești niciodată de greșeala, sau greșelile celuilalt? Poți să iubești necondiționat? Ai putea să-ți jertfești, dacă ar fi nevoie, viața, pentru celălalt? Te bucuri de reușitele și bucuriile celuilalt, și îi arăți asta, sau ți se pare că întotdeauna numai succesele și problemele tale sunt importante?

Dacă nici măcar la aceste câteva întrebări nu ești pregătit să răspunzi cinstit, în fața lui Dumnezeu și a celui cu care vrei să întemeiezi o căsnicie, mă tem că poți încerca de 1.ooo de ori, că oricum, nu meriți Un Cămin!

Nu uitați, cum zicea Părintele Nicolae Steinhardt: Dăruind, vei dobândi!

Domnul să ne lumineze și să ne ajute să găsim Calea!

Ioan Savu, Timișoara
06.03.2013

        Adaugă comentariu


 
Categorii
Starea vremii
Statistici
Sunteti al vizitator