Calendar
Iul 2024
DLMaMiJVS
 1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Maxime
  • "Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona".
    (Albert Einstein)

  • "Tot ce-i trebuie răului ca să reuşească este ca oamenii buni să nu facă nimic".
    (Edmund Burke)

  • "Rugăciunile încep să fie ascultate atunci când vocea care le rosteşte a pierdut puterea de a răni".

  • "Viaţa nu se măsoară cu numărul de respiraţii pe care le aveţi, ci în momente care îţi taie răsuflarea".
    (Rainer Maria Rilke)

  • Ai răbdare cu toate cele nerezolvate din inima ta Şi încearcă să iubeşti înseşi întrebările ... Nu căuta răspunsurile, ce nu ţi-ar putea fi oferite acum, pentru că n-ai putea să le trăieşti [oricum]. Ideea este, să trăieşti totul. Trăieşte întrebările acum. Poate ulterior, într-o zi departe în viitor, treptat, fără chiar să-ţi dai seama, tu îţi vei trăi drumul către răspuns.

  

Cele șapte păcate sociale

 

Lumea de azi, într-o mare fugă către ”niciunde”, ar fi nevoie să-și pună întrebări. Ar fi nevoie să-și pună întrebări, în legătură cu rosturile sale, ne mai înghițind, pe ne mestecate, ”adevăruri” ce-i sunt băgate pe gât, de consumismul globalizant.

În octombrie 1947, marele Mahatma Gandhi i-a înmânat nepotului său, Arun Gandhi, o bucată de hârtie pe care notase lista pe care o veți citi mai jos, în continuare.

O listă pe care Gandhi o publicase în 1925 în Young India și care cuprindea “cele şapte gafe pe care societatea umană le comite şi care cauzează toată violenţa“.

Aflat doar în vizită în India, Arun s-a întors doua zi acasă, în Africa de Sud. A fost pentru ultima oară când și-a văzut bunicul: Mahatma Gandhi a fost asasinat trei luni mai târziu…

Și, nu în ultimul rând: numele real al lui Gandhi a fost Mohandas Karamchand. Prenumele de Mahatma – “marele suflet”, în sanscrită – i-a fost atribuit de către poetul Rabindranath Tagore.

Cele șapte păcate sociale:
- Bogăţia fără muncă;
- Plăcerea fără conştiinţă;
- Cunoașterea fără caracter;
- Comerţul fără moralitate;
- Ştiinţa fără umanitate;
- Credința fără sacrificiu;
- Politica fără principii.

Dragi frați și surori întru Domnul, cinstiți fiind cu noi înșine, oare nu astea sunt rădăcinile răului ce ne înconjoară? Meditând asupra lor, chiar fără mare efort, oare nu constatăm că:
- Bogăția fără muncă, e rezultat al hoției, al șantajului, al abuzului, al înșelătoriei și minciunii, generatoare de dezechilibre și de suferințe;
- Plăcerea fără conștiință, ca scop în sine, nu e oare încălcarea egoistă, fără scrupule, a principiilor morale, fiind aducătoare a suferinței ?
- Cunoașterea fără caracter, e generatoare de manipulare și încălcarea liberului arbitru al celorlalți, creatoare de confuzie, de tulburare a echilibrului firesc al vieții;
- Comerțul fără moralitate, bazat pe reclamă agresivă și mincinoasă, e goana după câștig, prin vânzarea produselor de proastă calitate, nocive și periculoase, ambalate frumos - de multe ori ca rezultat al unor înțelegeri între cei fără niciun Dumnezeu;
- Știința fără umanitate, duce la utilizarea descoperirilor pentru supremație, pentru a amenința, pentru a produce distrugere și suferință din ce în ce mai multă, îndreptând omenirea pe un făgaș greșit, apropiat de distrugere, nu spre propășirea sa;
- Credința fără sacrificiu, e formă fără fond, fațadă aspectoasă a unui interior urât, dacă trecem nepăsători pe lângă suferințelor altora, ne asumându-ne nici măcar o cât de mică jertfă proprie, pentru a aduce ajutor și alinare, îndepărtându-ne astfel, de propria mântuire, de propriul Rost;
- Politica fără principii, e hoție, manipulare, minciună și distrugere, înhăitare cu răul și generatoare a lui!

Omenirea a avut șansa nașterii în mijlocul ei, a unor oameni ce prin cele înțelese, spuse și trăite de ei înșiși, aceștia au devenit repere ale unei Căi Ne Violente a schimbării.

Mahatma Gandhi, a fost unul dintre ele. A arătat că poate fi schimbare fară violență! Prin hotărâre, presiune continuă, dar fără violență!

Cu nădejde,
Ioan Savu, Timișoara

        Adaugă comentariu


 
Categorii
Starea vremii
Statistici
Sunteti al vizitator